Vrijdagavond 20 mei wordt Dordt in Stoom als vanouds geopend met een Vlootschouw op de Oude Maas. Honderden genodigden aan boord van partyschepen, maar ook duizenden kijkers op de oevers van het Drierivierenpunt genieten van tientallen schepen en demonstraties.

Vanaf 19.30 uur varen alle partyschepen, onder aanvoering de VIP-boot Marlina, naar hun posities voor Groothoofd en Merwekade. Om 20.00 uur start Dordt in Stoom 2022 met een stoomfluitenconcert. Commentator Robbes Barendrecht geeft vanuit een hoogwerker deskundige toelichting.

Hollands oudste stad Dordrecht maakt al haar derde energietransitie mee: van windmolens via stoommachines naar verbrandingsmotoren. Nu bevinden we ons in de derde transitie naar een mix van energie uit zon, wind, biomassa en waterstof. In onze regio wordt volop gewerkt aan milieuvriendelijke opwekking van energie. In de Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark wordt gewerkt aan allerlei innovaties op het gebied van energieopwekking of -besparing. Sponsor HVC haalt energie uit afval en levert stoom aan sponsor Dupont. Blue Amigo laat bij Damen hybride waterbussen bouwen en motorenleveranciers zoals sponsors Kooiman Marine Group en Dolderman bouwen hybride- of volledig elektrische voortstuwingsinstallaties in schepen. Op het Otto Dickeplein kunnen ouders en kinderen actief meedenken en -doen bij de energietransitie DOME. Dordt is “op stoom” voor de volgende energietransitie en daarom zullen enkele aansprekende duurzame schepen de Vlootschouw openen.

Natuurlijk zien we reikhalzend uit naar de presentatie van alle, na een Coronapauze van 4 jaar, weer in Dordrecht verzamelde stoomschepen!
Aansluitend komen oude zeilvrachtvaarders als klippers, tjalken en aken voorbij-varen. Dan volgen zalmdrijvers, vissersschepen van de rivier. De meeste uit Woudrichem. De pleziervaart is al eeuwen aanwezig op de wateren rond Dordrecht. De KDR&ZV is in 1851 opgericht. In de 14 jachthavens in Dordrecht liggen ca. 2000 pleziervaartuigen. Een klein smaldeel daarvan, verzameld door de ZD&O, vaart mee in de Vlootschouw.

De Vlootschouw vervolgt met een serie binnenvaarders. Onze regio is dé binnenvaartregio van Nederland en Nederland is hét binnenvaartland van Europa. De Vlootschouw is daarom ook een show van schepen, die hier zijn gebouwd of varen voor innovatieve binnenvaartreders uit de Drechtsteden.

Sponsor Zeehavenbedrijf Dordrecht laat altijd een of twee van haar zelfvarende kraanschepen spectaculair met tonnen water “smijten”. Tegen 21.15 uur volgt een optocht (meestal ook een demonstratie!) van dienstvaartuigen van sponsors Port of Rotterdam, Rijkswaterstaat, Politie, Brandweer, KNRM en de roeiers van KRVE. De Dordtse Reddingsbrigade, die Dordt in Stoom sinds de start in 1985 met ruim 60 leden beveiligt, zal de Vlootschouw afsluiten. Hierna komen de stoomvaartuigen nog een keer langs om een ligplaats voor de nacht te vinden in Wolwevershaven, Riedijkshaven of aan de kades van de rivier. Dordt in Stoom 2022 is gestart!