Nieuws2018-04-30T12:28:26+02:00

Nieuws

Sponsors bedankt!

AD Dordt in Stoom 2018 is georganiseerd door de Stichting Dordt in Stoom en met subsidie van de Gemeente Dordrecht, bijdragen van hoofdsponsor AD De Dordtenaar en de logosponsors:

Gemeente Dordrecht, AD De Dordtenaar, AALease, Ames Autobedrijf, Bezemer Dordrecht, Dolderman Dordrecht, Dordrecht Marketing, Dupont Dordrecht, Koninklijke Van Twist, Kooiman Marine Group, Muller Dordrecht, Van Pelt Ontwikkelt, Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht, Port of Rotterdam, Koninklijke Van der Wees Transporten, ZHD Stevedores

mede mogelijk gemaakt door:

Heerema Fabrication Group, Heijne Rijen, Netwerk, Waterbus

Bastion Hotels, Bellevue Hotel Culinair, Bunkerstation Delta Dordrecht, Café Groothoofd,Café Rest. Jongepier, Centre Ville, Café Rest. Dok, Cinema The Movies, Downtown Dordrecht, Finn’s Dordrecht, Hef en Hijs Nederland, Jan Leegwater, Krohne Altometer, KVMC, Café Rest. Merz, Moerdijk Motoren, D.G. van de Nadort, O2 Accountants, De Poort van Dordrecht, Café Rest. Post, Rensen Driessen Shipbuilding, De Ruiter Catering, Technische Unie, Tapasbar ’t Vlak, Stadsbeheer Dordrecht, Vis Agroservice, Zock Design,

bedrijven, organisaties en privépersonen die hebben bijgedragen aan de Shantymuziek, de Vlootschouw, de deelnemers aan de Vlootschouw en last but not least … de Dordtse Reddingsbrigade, de vele vrijwilligers en de inwoners van de binnenstad die hun medewerking verleenden!

Video’s Dordt in Stoom 2018

Prachtige video’s van Dordt in stoom 2018 zijn al te vinden via YouTube.

Bekijk een aantal fraaie video’s, met onder meer beelden gemaakt door een drone die de rijdende stoomtrein filmt!

DORDT IN STOOM (Dordrecht) compilatie 2018 door Webcam Dordrecht


De stoomtrein in beeld tijdens Dordt in Stoom 2018 – RDrone


Dordt in stoom zaterdag 26 mei 2018; rit met de stoomtrein van Dordrecht CS naar de Baanhoekweg en weer terug met de SSN stoomloks 01 1075 en 65018 door Albert31948:


De vlootschouw van gisteren was een groot succes, tientallen schepen trokken voorbij de kades van Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht. Bekijk hier de uitgebreide reportage en sfeerimpressie van RTV Dordrecht:


Dordt in Stoom 2018 Vlootschouw vanaf de Elbe:


Dordt in Stoom 2018 Vlootschouw door Dordt Centraal:

Première “Water & Vuur – Veertig jaar op Stoom” in Cinema The Movies op vrijdag 25 mei 16 u

Water & Vuur - 40 jaar op StoomDe documentaire “Water & Vuur – Veertig jaar op Stoom!” vertelt het verhaal van de mannen en vrouwen die er voor zorgen dat een klein deel van de eens zo machtige Nederlandse stoomvloot nog steeds varende is.
De Vereniging Stoomvaart bestaat nu veertig jaar. Hoog tijd dus om terug te blikken op het vele dat er de afgelopen jaren gepresteerd is, maar ook om vooruit te kijken! Want hoe zal het er met de steeds strenger wordende regelgeving over veertig jaar voor staan? De Vereniging Stoomvaart beseft dat ze er een schepje bovenop moet gooien om de vloot toekomstbestendig te maken. Maar dat is het waard, want zoals in de film wordt gezegd: “Stoom is de bloem in het knoopsgat”.

Première Water & Vuur – Veertig jaar op Stoom!
Locatie: Bioscoop The Movies, Nieuwstraat 60-62, Dordrecht
Aanvang: vrijdag 25 mei 16.00 u
Entree: € 5,-

Stoomfilm Movies Classic: The General met Buster Keaton in Cinema The Movies op zaterdag 26 en zondag 27 mei

The GeneralVoorstelling ter gelegenheid van Dordt in Stoom!

De verbijsterende visuele grappen, de deadpan humor en de zorgvuldige opgebouwde spanningsboog maken The General (1926) tot één van de grote stille-filmklassiekers.

Komiek en filmpionier Buster Keaton (1895 – 1966) speelt één van zijn beste rollen als Johnnie Gray, stoker/machinist op de imposante stoomtrein The General. Afgewezen door het leger en (onterecht) weggestuurd door zijn geliefde Annabelle houdt hij het hoofd boeven water op de trein. Maar als die door vijandige troepen wordt gekaapt en Ann
abelle blijkt er ook nog in te zitten, komt alle heldenmoed naar boven. Een grootse achtervolging ontstaat.

De nieuwe, digitaal gerestaureerde kopie gaat vergezeld van nieuwe muziek, in 1995 gecomponeerd door Robert Israel. Een mooi programma-aanbod tussen al het stoomwerk dat live in de stad aanwezig is.

Locatie: Bioscoop The Movies, Nieuwstraat 60-62, Dordrecht
Aanvang:
Zaterdag 26 mei 19.15 u +
Zondag 27 mei om 14.30 u
Entree: € 5,-

Let op: Parking (gratis) met Pendel (gratis) naar Dordt in Stoom nu op locatie Kamerlingh Onnesweg!

De gratis Parking (met gratis Pendel) voor Dordt in Stoom bezoekers is nu op de Kamerlingh Onnesweg. (Parking met Pendel op locatie Amstelwijck (Europaplein) is vervallen).

Navigeer naar Parking en Pendel locatie:
Kamerlingh Onnesweg Dordrecht

Link Google Maps

100-jarige Rederij Muller voert vlootschouw aan

Als je vrijdag naar de vlootschouw van Dordt in Stoom gaat kijken, dan zie je dat een sleepboot van rederij Muller de schouw aanvoert.

Op de voort te slepen graanelevator wordt dan een groot spandoek ontrold met de tekst: Muller 100 jaar. De jarige Dordtse rederij is al 33 jaar sponsor van Dordt in Stoom en voorziet het evenement al vanaf het begin van sleepboten en pontons.

De scheepvaart als rode draad

De familie is al meer dan 240 jaar actief in de scheepvaart, die sinds 1776 als een rode draad door alle generaties heen loopt. “Het was mijn grootvader Teunis die de rederij in 1918 oprichtte”, vertelt de huidige directeur Bram Muller. “Honderd jaar later werken we voor een groot aantal toonaangevende bedrijven.”

Het bedrijf heeft 101 vaste medewerkers en in het piekseizoen komen daar nog eens vijftig uitzendkrachten bij. De vloot bestaat uit twaalf sleepboten, zeventien zwaar lading pontons.

Foto: Al 33 jaar sleept Muller Dordrecht als sponsor van Dordt in Stoom diverse schepen tijdens de vlootschouw. Hier hier de graanelevator tijdens het evenement in 2016.

Tekst: AD De Dordtenaar / Caty Groen

Billboards Dordt in Stoom 2018 zijn geplaatst

Dordt in Stoom 2018 komt eraan!

Stoomsleepboot Gebroeders Bever even terug in Dordrecht tijdens Dordt in Stoom

Gebroeders Bever Dordt in Stoom 2002

De Gebroeders Bever tijdens Dordt in Stoom 2002

Sloop dreigde voor het vervallen schip, toen de vorige eigenaren het verkochten aan de Ambachtse scheepssloper Stolk. Een publicatie daarover in deze krant (AD) leverde echter de nodige reacties op van mensen die vonden dat dit stukje varend erfgoed niet verloren mocht gaan.

Stolk gunde het schip aan de Zeeuw Rogier Hettich, die op de zeevaartschool in Vlissingen net zijn stuurmanspapieren gehaald had. Als sinds hij als kind op het stoomschip van een zijn opa kwam, droomde hij van een eigen stoomboot. Hij keek door de verveloosheid van het schip heen en had nog een mazzeltje: de stoomketel bleek nog in orde te zijn…

Lees het hele artikel in AD

 

 

DVD Water en Vuur (Veertig jaar op Stoom!) tijdens Dordt in Stoom te koop!


De dvd Water en Vuur is tijdens Dordt in Stoom verkrijgbaar op de volgende verkooppunten:

VVV – Spuiboulevard 99, 3311 GN Dordrecht

Cinema The Movies – Nieuwstraat 62, 3311 XR Dordrecht

De dvd bevat veel bonusmateriaal, waaronder de spannende speelfilm voor het hele gezin Sint is nog niet jarig, met in de hoofdrol het stoomschip De Adelaar.

Prijs: 7,50 Euro.

Van iedere verkochte DVD gaat er 1 Euro naar Kika kinderen kankervrij.

Water en Vuur gaat op vrijdag 25 mei 2018 om 16.00 uur in première in Cinema The Movies in Dordrecht.

De documentaire “Water & Vuur – Veertig jaar op Stoom!” vertelt het verhaal van de mannen en vrouwen die er voor zorgen dat een klein deel van de eens zo machtige Nederlandse stoomvloot nog steeds varende is.
De Vereniging Stoomvaart bestaat nu veertig jaar. Hoog tijd dus om terug te blikken op het vele dat er de afgelopen jaren gepresteerd is, maar ook om vooruit te kijken! Want hoe zal het er met de steeds strenger wordende regelgeving over veertig jaar voor staan? De Vereniging Stoomvaart beseft dat ze er een schepje bovenop moet gooien om de vloot toekomstbestendig te maken. Maar dat is het waard, want zoals in de film wordt gezegd: “Stoom is de bloem in het knoopsgat”.

Speelduur Water en Vuur: 60 minuten

Extra’s:

 • De stoomsloepen Vereniging Stoomvaart
 • De stoomschepen Vereniging Stoomvaart
 • Beelden uit de oude doos
 • + SINTERKLAAS IS NOG NIET JARIG!: een spannende speelfilm voor de hele familie, met in de hoofdrol het stoomschip De Adelaar. Van iedere verkochte DVD “Water & Vuur” gaat 1 Euro naar Kika kinderen kankervrij!

Speelduur Extra’s: 65 minuten

Water en Vuur is een film van Leo van Maaren en Frank Herrebout.

Water en Vuur is een productie van de Stichting De jazz van het bankroet
Voor meer informatie: info@bankroetjazz.nl

Bekijk 2 videofragmenten:

 


Shantyfestival tijdens Dordt in Stoom

Shantykoor De Kleine JantjesWel 23 shantykoren treden er voor u op tijdens Dordt in Stoom 2018, verspreid over zaterdag en zondag!

Zie voor tijden en locaties van de koren op de 5 podia: shantykorenoverzicht, programmaboekje of plattegrond.

Er treden o.a. de volgende koren op:

Zaterdag 26 mei

 • Gezelligheidskoor de Smarties
 • Piratenkoor de Stormvogels
 • Schipperskoor de Pontonniers
 • Shantykoor de IJsselzangers
 • Shantykoor de Parlevinkers
 • Shantykoor Midscheeps
 • Shantykoor op Volle Kracht
 • Shantykoor Stuurloos
 • Shantykoor Vlaardingen
 • Strawberry Sailor Singers
 • Zeemanskoor de Kleine Jantjes
 • Zeemanskoor onder Zeil

Zondag 27 mei

 • Barend Fox
 • Boreftse Zangers
 • De Marconisten
 • Die Maeze Sanghers
 • Het Ruime Sop
 • Muiterij Kantje Boord
 • Piratenkoor de Stormvogels
 • Shantykoor Leeuwarden
 • Shantykoor Overstag
 • Shantykoor Rotterdam
 • Shantykoor Vlaardingen
 • Sjompiesingers
 • Waardenburgs Visserskoor
 • Zeemanskoor de Kleine Jantjes

Vlootschouw aan boord van Kapitein Anna

Bestel nu uw tickets en vaar mee aan boord van de Kapitein Anna. Inclusief Hollands Buffet met diverse vleessoorten en groenten. Drankjes zijn aan boord verkrijgbaar.

Vertrek vanaf de Bomhaven (steiger) in Dordrecht, opstappen 18.45 uur, 25 mei 2018.

Prijs ticket (per persoon): € 37,50

Tickets kopen in de Stoomshop (externe link)


Modelbouwshow voor groot en klein

Fantasia Zoo

Tijdens AD Dordt in Stoom, het grootste stoomevenement van het continent, rijden de allerkleinste en grootste modeltreinen in de Modelbouwshow rond.

Het zijn niet alleen spoorbanen, maar ook:

 • Prachtige poppenhuizen gebouwd in radio’s en t.v.
 • Radiografisch bestuurde vrachtauto’s
 • Miniatuurkermissen
 • Battle Tanks Nederland
 • Stameldam: Duitse Rotterdamse trambaan
 • Spoor-0 baan met bovenleiding
 • T-spoor
 • Mahachai van Paul de Groot
 • Diorama Urmersbach van Kees Gorter
 • 2D Duitse baan tijdperk 2
 • Modelbouwvereniging Papendrecht
 • Pemoba (PEters MOdel BAan)
 • Fredsteijn
 • Dierpark Fantasia Zoo.

De Modelbouwshow wordt dit jaar weer in de hal van Stadsbeheer aan de Kerkeplaat 3, naast de Papendrechtsebrug, gehouden. Tijdens AD Dordt in Stoom zijn er weer vele juweeltjes op modelgebied te vinden.


 

PK’s voor Kids op het water tijdens Dordt in Stoom (26 mei)

Ronde Tafel 23 Dordrecht presenteert:

Na 5 mooie edities van PK’s voor Kids met de gaafste sportauto’s is het tijd voor wat nieuws. Dit jaar laten we het asfalt achter ons en gaan we met kinderen die langdurig onder behandeling zijn in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in exclusieve schepen het water op. Het wordt een onvergetelijke dag!

Zaterdag 26 mei (tijdens Dordt in Stoom):

Locatie: Rijkswaterstaat Duivelseiland Dordrecht

Programma:
9.30 uur aankomst schepen
10.00 uur aankomst kinderen
11.00 uur eerste Rondvaart Centrum Dordrecht
12.30 uur lunch
14.00 uur tweede Rondvaart Oude Maas
16.00 uur afronding

Ronde Tafel 23 Dordrecht

Voor aanmeldingen of vragen e-mail naar info@rt23.nl


 

Huis Van Gijn gratis open tijdens Dordt in Stoom

Ga tijdens Dordt in Stoom ook terug in de tijd in Huis Van Gijn. De 19de eeuwse museumwoning opent gedurende het evenement – op zaterdag 26 en zondag 27 mei – gratis haar deuren. Met de Stoommarkt aan de Nieuwe Haven voor de deur, ligt Huis Van Gijn centraal in het festivalterrein. De bezoekers van Dordt in Stoom zijn van harte welkom voor een gratis bezoekje aan het voormalige woonhuis van verzamelaar Simon van Gijn (1836-1922). Wie door het huis dwaalt, waant zich honderd jaar terug in de tijd. Te gast bij Van Gijn. In de verborgen tuin is het bovendien heerlijk uitrusten onder het genot van een kopje Coffeelicious koffie met een stuk huisgemaakte taart.

Gratis toegang gedurende de Dordt in Stoom, 26 & 27 mei 2018 van 11 tot 17 uur.

Huis Van Gijn, Nieuwe Haven – 30 Dordrecht


 

Tijdens Dordt in Stoom is Hilda voor het eerst op een evenement in Nederland te zien!

Hilda nieuws2018In juli 2017 is het de huidige eigenaar Gijs Koolen gelukt deze, voor Nederlandse begrippen, unieke machine te kopen in Cornwall en staat ‘Hilda’ vanaf november 2017 op Nederlandse bodem.

Hilda is gebouwd in 1918 als onderdeel van een grote bestelling van het Ministry of Agriculture and Fisheries en bestond uit 66 sets of ‘ploughing tackle’. Een set ploughing tackle bestond uit: 2 identieke zustermachines (een linkse en een rechtse), een ploeg, een cultivator, een woonwagen en een waterwagen. Deze ‘sets’ werden verhuurd aan de loonwerkers uit die tijd om de voedselproductie op te drijven, daar vele mannen en paarden tijdens de eerste wereldoorlog naar het front gestuurd waren en er een groot gebrek was aan mankracht. De Hilda is tot 1972 in gebruik geweest bij het uitdiepen van vijvers op landhuizen in de UK.
Daarna is ze gedurende een periode van 30 jaar volledig gerestaureerd.


 

Dordt in Stoom 2018 op 25, 26 en 27 mei 2018

In mei 2018 wordt voor de 18e keer AD DORDT IN STOOM, het omvangrijkste stoomevenement in Europa in Dordrecht, gehouden.

Vrijdagavond 25 mei 2018:

 • opening van AD DORDT IN STOOM met Vlootschouw

Zaterdagavond 26 mei 2018:

 • Stoom & Licht

Zaterdag 26 en zondag 27 mei 2018:

 • Optredens Shantykoren
 • Stoomtrein rondritten
 • Stoomschepen en -boten bezichtiging en rondvaarten
 • Bezichtiging van stoom-machines, -walsen en -trekkers, schaalmodel stoom-walsen en -trekkers, stoombrandspuiten, -orgel, -auto’s en een brandweerauto
 • Kruimeltjeskade
 • Stoommarkt
 • Modelbouwshow
 • Zalmdrijvers
 • Waterbassins
 • Oldtimertrucks
 • Oldtimerbus rondritten
 • Kinderaatracties: draaimolens, stoomtreintjes

 

Sponsors Dordt in Stoom 2018:

Gemeente Dordrecht
AD - Algemeen Dagblad
AA Lease
Ames
Bezemer
Dolderman
Dordrecht Marketing
DuPont de Nemours
Kemper en van Twist
Kooiman Marine Group
Van Pelt Ontwikkelt
Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht
Zeehavenbedrijf Dordrecht