Schampeljoen

Al meer dan 30 jaar is er in Dordrecht een kostuum- en dansgroep genaamd Schampeljoen. Schampeljoen is dialect voor sluiermuts en die werd gedragen bij de streekdracht in deze regio.

De groep treedt op bij folkloristische dagen, in musea zoals Openlucht- en Zuiderzee museum maar ook in de Keukenhof en op de Oogstdag Tiengemeten. En nu dus bij ‘Dordt in Stoom’ als “personen uit een andere tijd”. Tijdens ‘Dordt in stoom’ dragen de deelnemers de daagse dracht.

Natuurlijk mag je met ze op de foto!

En er komen nog meer figuranten, de kruimeltjeskade komt tot leven!


Johan Doesburg: van klein naar ‘groot’ Schaalmodel


John van Doesburg heeft een opleiding ‘Verspaning’ achter de rug en kwam als instructeur van een modelstoomtreinbouwer in aanraking met ‘het stoomvirus’.

Na een aantal jaren werd de knoop doorgehakt: er moest een machine komen.

Veel op het internet gezocht en diverse kandidaten bekeken, totdat er een 3″ schaalmodel Burrell stoomtractor te koop stond in Engeland. Na wat onderhandelen werd in 2008 de machine aangeschaft. Een heel erg leuk machientje, waarmee veel gereden is en veel van geleerd werd. Na enige tijd bleek de Burrell wel leuk, maar véél te klein naar onze smaak, er moest wat groters komen.

Maatje groter

Weer rondgekeken op het internet en het netwerk ingeschakeld. Voor een volschaal machine was het budget helaas niet toereikend dus op zoek naar een groter schaalmodel.

In 2014 troffen wij een half afgebouwd model stoomvrachtwagen, weliswaar alle onderdelen compleet maar de eigenaar was niet in de gelegenheid om het project af te maken. Na digitale handjeklap met een bestelbus naar Engeland gereden om de deal rond te maken. Alles ingeladen en terug naar Nederland. Eerst maar eens alles gesorteerd en vervolgens verder met afbouwen.

Alles was compleet behalve de tekeningen en de bouwbeschrijving, maar volharding wordt beloond: na ca. een jaar was de machine bedrijfsklaar.

Uiteraard eerst de ketel laten keuren (veiligheid vóór alles !) zodat we veilig op pad kunnen. De première was nota bene bij DiS editie 2016 !

Inmiddels hebben we al (heel) veel aan het ontwerp aangepast om alles gebruiksvriendelijker en betrouwbaarder te maken. Er staan al vele kilometers in het logboek – niet geheel zonder problemen gebiedt de eerlijkheid te zeggen maar stukje bij beetje worden alle problemen opgelost !

Nieuwsgierig geworden? Johan Doesburg: ”Wij staan bij de modelstoommachines op de Merwekade – als u de machine herkent spreek ons rustig aan “!