Stoom in Miniatuur bij de Modelbouwshow tijdens ‘Dordt in Stoom’

Serieuze hobby
Een hobby van vele jongens en meisjes in alle leeftijdscategorieën: Modelbouwen. Bij ‘Dordt in Stoom’ worden heel bijzondere exemplaren van deze hobby getoond. Veel met/op stoom maar ook vele andere vormen.

Ontwerpen, tekenen, bouwen
Een bijzondere inzending is die van Hans Bieri, een 75-jarige machinebouwkundige. In de modelbouw heeft hij zich gespecialiseerd in Amerikaanse stoomtreinen uit de jaren 1880 tot 1930. Deze treinen werden in de bossen gebruikt voor het transport van hout. Alle locomotieven worden naar eigen ontwerp gemaakt en werken op stoom. Om een model te kunnen bouwen moet altijd een technische tekening worden gemaakt met al de details van aandrijflijnen, lieren, etc.
De laatste projecten, die Hans Bieri heeft afgerond zijn een sneeuwblazer en een heikraan. Deze zullen ook werkend te zien zijn tijdens de Modelbouwshow.

Mini festival
Iets heel anders, maar met het opstarten van de muziekfestivals na corona helemaal actueel: De Graspop Mini Meeting. Een indrukwekkend bouwwerk van Marc Rijkshals op schaal 1: 87 met 3.500 poppetjes en interactieve onderdelen, aangestuurd door robotica technieken.

Mini Stoom
Hans en Louis Faay uit Schoonhoven zijn verzot op miniatuur stoommachines. Zij hebben hun eigen club :  FSW, dat staat voor Faay Steam Works en hebben inmiddels een prachtige verzameling opgebouwd. Een deel daarvan laten ze zien tijdens ‘Dordt in Stoom’. Op de Modelbouwshow aan de Kerkeplaat in Dordrecht vertellen zij graag over hun hobby. Pas op….het is besmettelijk!

De modelbouwshow wordt gehouden aan de Grevelingenweg in Dordrecht.