De vraag die regelmatig gesteld wordt hoe komt het dat bij een evenement als bij Dordt in Stoom er podiums zijn waar muziek ten gehore gebracht wordt door koren waarvan de leden soms uitgedost zijn als figuren die willen laten zien dat ze iets met water te maken hebben en zich dan aanmelden als Zeemans- of Shantykoor.

Ik ben even in het verleden gedoken en ontdekte dat er in 1987 een groep grote mannen die zich de Kleine Jantjes noemen een aardig bekkie kon zingen tijdens het 50 jarige jublieum van de watersportvereniging ZD&O uit volle borst stonden te galmen over water, drank en vrouwen.

Een oplettend bestuurslid van Dordt in Stoom hoorde dat en stelde de vraag kunnen jullie niet eens in de twee jaar bij ons een festival verzorgen met diverse collegakoren om het een muzikaal en feestelijk tintje te geven?

Zo gezegd zo gedaan en daarom worden er nu op 4 podiums 2 dagen lang door 24 koren gezongen.

Nadat twee jaar lang veel repetities en optredens zijn vervallen zijn ze nu extra gemotiveerd om dit jaar alles uit de kast te halen wat ze hebben. Tussen de klanken van stoom zullen de Hollandse, Duitse, Engelse en Franse liederen uit vele kelen klinken.

Om 11.15 uur wordt het festival geopend op het Otto Dicke Plein met een gezamenlijk optreden van alle koren die op die dag optreden waarna zij vanaf 12.00 uur van start gaan.

Ik zou willen zeggen publiek komt massaal naar Dordrecht en geniet van dit stoom en muziekfestijn.

Heel veel plezier allemaal.