In 1984 kwamen Frank en Jens van der Vorm de VVV  in Dordrecht binnen met een idee voor een nieuw evenement voor Dordrecht. Er was net een jubileum viering van het station CS geweest, dat gevierd werd met een stoomtreinrit. De gebroeders van der Vorm waren stoomliefhebbers en een evenement met het thema stoom leek ze wel wat. Frank was lid van het Oranje comité en zocht een combinatie voor Koninginnedag 1985. En zo werd ‘Dordt in Stoom’ geboren,  als ééndaags evenement compleet met stoomwalsen, stoomboten en de stoomtrein.
De Stichting ‘Dordt in Stoom’ werd opgericht. Het bestuur bestond en bestaat uit louter vrijwilligers.

Het eerste evenement wist het (jeugd)journaal te halen en had als bijzonderheid een voetbalwedstrijd met stoomwalsen op de Grote Markt, iets wat nu haast onmogelijk is vanwege alle veiligheidseisen.

Het evenement was een groot succes en werd in 1986 herhaald. In plaats van één dag werd gekozen voor een weekend: zaterdag en zondag. Gelijk werd duidelijk dat het niet vol te houden was om ieder jaar een dergelijk grootschalig evenement op te tuigen. Er was naast een forse financiële bijdrage ook een grote inzet van vrijwilligers noodzakelijk om het evenement te realiseren. Enorme steun kreeg de Stichting van de Reddingsbrigade Dordrecht, die met vele tientallen vrijwilligers per dag het evenement wist te beveiligen.

Vanaf 1986 vond het evenement iedere 2 jaar plaats op de even jaren. Vanaf 1988 werd het evenement op de vrijdagavond geopend d.m.v. de Vlootschouw, een enorm spektakel waarbij naast de deelnemende stoomschepen ook schepen van rederijen uit de regio zich presenteren.

In 2020 kon ‘Dordt in stoom’ niet doorgaan door de Corona epidemie. In februari werd duidelijk dat het evenement moest worden afgelast.

Nu staan we voor de 19e editie! Dankzij de enorme steun van de gemeente Dordrecht en sponsors is het, ondanks dat het pas half maart duidelijk werd dat de overheid groen licht zou geven voor grootschalige evenementen, mogelijk gebleken ‘Dordt in Stoom’ te laten plaatsvinden op 20, 21 en 22 mei 2022.