Dordt in Stoom links

Stoomlinks van deelnemende stoomschepen aan Dordt in Stoom:

Hijsbok Juno

Stoomlinks Dordt in Stoom:

Oldtimerbussen
Stichting Veteraan Autobussen.

Oldtimer trucks
Doel van de Vrachtwagengroep, onderdeel van De HAV, is om historische vrachtwagens rijdend te houden. We organiseren en nemen deel aan toerritten in alle provincies van Nederland, soms gaan we ook de grens over.

RTM locomotief
Ruim 50 jaar was de RTM de belangrijkste vervoerder van de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. De locomotief wordt onderhouden door de vrijwilligers van RTM Ouddorp.

Huis van Gijn
Leef mee met Simon, dwaal door het huis, ontdek de kamers, ontmoet de bewoners. Ervaar de 19de eeuw.

Museum 1940 – 1945
De oorlogsherinnering leeft nog steeds voort in Museum 1940 – 1945. Omdat het niet vergeten mag worden!

Stoommachines
Hoe werkt een stoommachine? Op Stoommachine.nl wordt dat haarfijn uit de doeken gedaan.

Stoommotoren
De machine is zo genoemd omdat deze snellopende verticale stoommachine in constructie en bouw wijze op een oliemotor lijkt. Niet alleen heeft hij het hoge toerental, maar ook de zelfde bouwwijze als een oliemotor. Er wordt dezelfde cilindereenheid gebruikt en het verlangde vermogen wordt verkregen door zoveel gelijke cilinders naast elkaar te plaatsen als daarvoor nodig is …

Stoomsloepen
Stoomsloepen in Nederland, heel langzaam maar zeker komen er steeds meer. Varen met een eigen gebouwde sloep, die gebouwd is naar een ontwerp van een oude stoomsloep, met daarin een kleine zelfgebouwde stoommachine. Een oude stoomsloep opknappen, of een bestaande sloep of bootje ombouwen kan natuurlijk ook …

Stoomturbines
Een stoomturbine is een machine die met behulp van verzadigde oververhitte stoom, in beweging wordt gezet. De gelijkdruk en overdrukturbine De deLavalturbine De zoellyturbine De curtisturbine De parsonsturbine De stal turbine of ljungstromturbine Gecombineerde Turbinesystemen De gasturbine Stoomeigenschappen Condensor De Smering Materiaal eigenschap Onderdelen turbine Stoom Tabellen Foto’s stork turbines Platen Technische tekeningen links Activiteiten De stoom die wordt gevormd in de ketel, vervolgens daarna door een oververhitte stroomt en vervolgens door het hoofd stoomleiding naar de stoomturbine gaat. In een stoomturbine laat men stoom in straalbuizen of leischoepen expanderen. Door de expansie wordt de potenti?le energie van de stoom omgezet in kinetische energie. De snelstromende stoom laat men tussen loopschoepen stromen, die op de omtrek van een draaibaar loopwiel of schoepenwiel zijn bevestigd. Het loopwiel zal om zijn as gaan draaien en daardoor mechanische arbeid verrichten. Bij een turbine is het dus niet de druk maar de snelheid van stromende stoom die de arbeid levert …

Stoomgemalen
Voor het opbrengen (naar boven brengen) of uitmalen van de overtollige regen en kwelwater, dat door de lage ligging van vele streken in Nederland en er buiten niet van zelf kan aflopen, gebruikte men schepraderen, vijzels, centrifugaalpompen …

Machinemuseum
Het Industrieel Erfgoed in Zwolle. Omvat een zeer grote verzameling machines bestaande uit meer dan 70 scheepsmotoren, stationaire motoren en metaal en hout bewerkingmachines, stoommachine. De motoren stammen uit de tijd 1860 tot 1962. Voor modelbouwers interessant, de 80 modellen van stoommachines geschonken door de heer J. Sieders aan het machinemuseum. Een aantal van deze modellen zijn op deze site getoond …

Stoom Stichting Nederland
De Stoom Stichting Nederland (SSN) is opgericht op 30 januari 1976. De SSN stelt zich ten doel ‘ … historische, door stoom aangedreven werktuigen en transportmiddelen in bedrijfsvaardige staat te houden en te herstellen en deze zodoende voor het nageslacht te bewaren …’.

Vereniging Stoomvaart
Vereniging tot behoud van authentieke stoomschepen. Opgericht op 20 januari 1977. De Vereniging Stoomvaart is een vereniging van eigenaren van stoomvaartuigen. De vereniging behartigt de belangen van de scheepseigenaren en bemiddelt bij gebeurtenissen, waarbij de aanwezigheid van een stoomschip of schepen gewenst is.

Stichting tot behoud van Authentieke Stoomvaartuigen en Motorsleepboten
De Stichting tot Behoud van Authentieke Stoomvaartuigen en Motorsleepboten is een Behoudsorganisatie op het gebied van historische bedrijfsvaartuigen. De eigenaren van stoomvaartuigen en motorsleepboten worden door de Stichting vertegenwoordigd in b.v. overleg t.b.v. Registratie als Historische Vaartuig in de Sectie Varende Monumenten van de F.O.N.V. en bij overleg op Europees niveau over de stoomvaart in de European Steamboat Federation.
Daarnaast is de stichting uitgever van het blad SLEEP & DUWVAART en houdt men zich bezig met twee jaarlijkse publikaties in boekvorm omtrent historische sleepvaartbedrijven in Nederland.
Ook vlaggen van historische Nederlandse motorenfabrieken zijn door de Stichting opnieuw op de markt gebracht.

Stichting tot Behoud van het Stoomschip
Dit is de website van de Stichting tot Behoud van het Stoomschip, eigenaresse van de stoomschepen HMS ELFIN en JACOB LANGENBERG. Hier vindt u informatie over de historie, vele foto’s en technische gegevens van deze schepen.

Zeeklipper Neerlandia
Onder de rook van het Groothoofd in Dordrecht wordt een prachtige oude schuit gerestaureerd.

Flaeijelfeest Oude- en Nieuwehorne
Op het jaarlijkse Flaeijelfeest krijgt het stoomgebeuren extra aandacht. Zowel in de optocht als op het terrein worden verschillende zeer unieke stoommachines (waaronder mini-stoomvoertuigen, stoomauto’s, stoomtrekkers en stoomwalsen) aan het publiek getoond.

Steamboats.org The Grand Old South
Om in de sfeer te komen vind je hier zondermeer de mooiste stoombootpagina van het Web.
Klik door de stoomboot-fotogalerie met beroemde paddlewheelers als Delta Queen, Mississippi Queen, Lady Luck, Memphis Queen III, W.P. Snyder jr., Flamingo Casino, Natchez, Claire E., General Jackson en Majestic.

Steamboats.com
Uitgebreide verzameling links en foto’s. Met Steamboats Museum, Steamboat Research en Steamboat Links.

Steamboating Magazine
Steamboating magazine provides contemporary information on how to acquire, build, operate, maintain, and enjoy a steam-powered vessel.

Riverboat Dave’s Paddlewheel Site
Veel historische informatie over de stoomvaart in Amerika, bijeengebracht door Dave Dawley. Boten, captains, rivieren – alfabetisch, met verhalen, foto’s en heel veel links.

BOB-LO Steamers
The steamers Columbia and Ste. Claire represent the typical propeller-driven excursion steamer of the turn of the century, a type once found in many parts of the United States. Excursion steamers are steamships built primarily for passengers for day trips.

The Delta Queen Steamboat Co.
Voel je Sinterklaas, en maak de stoombootreis van je leven. Je hebt de keus uit deMississippi Queen, deDelta Queenen deAmerican Queen. Elke reis duurt drie tot veertien dagen.

the Steamer S.S. Virginia V Foundation Incorporated
De laatste houten passagiersstoomboot in het Amerikaanse westen. Een website voor vrijwilligers en donateurs, die samen werken aan het behoud van deVirginia V.

Steamboat Natchez
Maak een Mississippi-cruise in New Orleans met deNatchez.

Northwest Steam Society Club
Eigenaren van 29 kleinere stoomboten zijn aangesloten bij de Northwest Steam Society Club.

SS Nomadic
Steamship NOMADIC – the last White Star Line ship still afloat in the World and the last direct floating link with RMS TITANIC!

Cunard Steamship Line
Steamships like the Servia above and the Saxonia below were part of the Cunard Steamship Line at the turn of the century. The circulars of the Hungarian Government circa 1904 made the Cunard Steamship Line the only authorized line to carry emigrants from Hungary to the United States.

Steam Launch Artemis
Hoe bouw je je eigen stoomboot? Maak om te beginnen een prachtige site en deel 30 jaar stoomervaring. De Artemis-site bevat ook tientallen links naar sites van vooral Amerikaanse stoomboten en -bootjes.

Library of Congress
In de fotoverzameling van de bibliotheek van het Amerikaanse Congres is veel historisch beeldmateriaal te vinden. Zoek op trefwoorden (keywords) als “steamboat”, “stern wheeler”, “side wheeler”.

Internationales Dampfschiff-Register: Holland
Uitvoerig overzichtsregister van de ruim 20 overgebleven stoomschepen in Nederland.
‘Noch in den fünfziger Jahren prägten die vielen Schleppdampfer mit ihrer Rauchfahne das Bild der niederländischen Flüsse, Kanäle und Hafenanlagen. Inzwischen sind Dampfschiffe auch hier längst aus dem Werkverkehr verschwunden. Allerdings konnten in Holland in den sechziger und siebziger Jahren viele alte Schlepper vor ihrer Verschrottung gerettet werden, indem sie von Museen oder privaten Liebhabern übernommen wurden. So existieren heute in Holland noch über 20 alte Dampfer, die von ihren Eignern unterhalten und für gelegentliche Ausflugsfahrten verwendet werden.’
Zoek verder in het Internationale Register.

Paddle Steamer Kingswear Castle
This site was commended in the SE England Tourism-Awards best website Category 2000. The site gives details of steamer trips and much other steamship information.

Brückenfest, Duitsland
Duits stoomtreinfeest over de hoogste spoorbrug van Europa, even oostelijk van Düsseldorf. Elk jaar in oktober, met een fraai stoomrondje vanaf Solingen.

The homeport of S.S. Styrbjörn
Je moet een handvol Noors kennen voor deze site van de grootste, kolengestookte, zeegaande stoomsleper van Skandinavië. Maar plaatjes zeggen natuurlijk ook veel. De Styrbjörn werd in 1910 in Göteborg gebouwd, en is tegenwoordig in Oslo te bezichtigen.

SGV Vier Waldstättersee
Op het Vierwoudstedenmeer bij het Zwitserse Luzern varen nog vier ‘paddle steamers’. Het is de grootste vloot stoomboten op een afgesloten binnenwater. In mei 2006 jubileerde de 100-jarige DS Schiller.

Dampfbahner Plochingen eV
De Verein der Dampfbahner Plochingen eV werd in 1980 opgericht, voornamelijk door leden met de kleinere spoorbreedtes H0, N en Z. In de vereniging (70 leden) zijn bijna alle beroepsgroepen vertegenwoordigd, inclusief een echte spoorman.
In Plochingen am Neckar, ca. 20km stroomafwaarts van Stuttgart, heeft de vereniging sinds de Landesgartenschau Plochingen 1998 een vaste parklokatie.

Rainer Radow’sSteam Boat Page
Duitse site met een grote verzameling kleinere stoomboten.

Die Sächsische Dampfschifffahrt
Op de Elbe varen acht rivierstoomboten onder de vlag van het Sächsische Dampfschifffahrtsgesellschaft te Dresden. Het zijn technische monumenten. De Diesbar werd bijvoorbeeld in 1884 gebouwd en de Stadt Wehlen nog vijf jaar eerder. De machine van de Diesbar is in 1853 door Krupp Essen gebouwd en draait nog steeds.

Finnish Steam Yacht Association
Finnish Steam Yacht Association was founded in 1968 to foster steam vessel culture. Currently it has over 200 members and it has over 80 steam vessels in the register. The mission is to maintain the traditions and knowhow of steam ships and their operation. Finnish Steam Yacht Association organizes training in maritime skills, specially steam related and transfers the information to the new generations.

VAART!
Actueel & Opinie RSS. Schuttevaer; VaartNieuws; WebNieuws; BedrijfsNieuws; VaartLog.

Bedankt!

Dordt in Stoom 2022 is georganiseerd door de Stichting Dordt in Stoom en vooral mogelijk gemaakt met de steun van:

AA Lease
Ames
Bezemer Group Holland
Dordrecht Marketing
DuPont de Nemours
Jumbo food markt
Kooiman Marine Group
Mobi Groep bv
Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht
Rijnmond Logistics
Van der Wees
Koninklijke van Twist
Sponsor Zeehaven Bedrijf Dordrecht - Stevedores

Boskalis Baggerbedrijf
Dolderman
HVC Dordrecht
LGI Logistics Group Netherlands
Neptune Marine Services
Netwerk
Van der Straaten Aannemingsbedrijf
Waterbus/Blue Amigo


AESensors, Aksa Power Generation Europe, Baggerbedrijf De Boer, Bunkerstation Delta Dordrecht, Collé Rental & Sales, Duurzaamheidsfabriek, Hef en Hijs Dordrecht, Heijne Rijen, Horeca Binnenstad (Café Groothoofd, Café Rest. Jongepier, Downtown Dordrecht, Klandermuelen, Café Rest. Merz, Finn’s Dordrecht, Lef Dordrecht, Rest. ’t Magazijn, ’t Bevertje, Heeren van de Vis (markt), Erica Bloemenkraam, Harry’s Notenbar)), Krohne Altometer, Lexlab, Cinema The Movies Dordrecht, Noppen Loodgietersbedrijf, De Ruiter Staalkabel, Van Pelt Ontwikkelt, De Vries Werkendam, Zock Design, ZPress,

bedrijven, organisaties en privépersonen, die bijdragen aan de Shantymuziek, de Vlootschouw, de deelnemers aan de Vlootschouw en last but not least …

de Dordtse Reddingsbrigade, de vele vrijwilligers en de inwoners van de binnenstad die hun medewerking verlenen!