Met ruim 20 stoomvaartuigen, 24 stoommachines, 15 rijdende schaalmodellen, 3 stoomlocomotieven en miniatuurstoom, verdeeld over het monumentale havengebied van Dordrecht en langs een parcours van 25 met historisch vervoer, mag ‘Dordt in Stoom’ zich het grootste stoomevenement noemen.

Oorsprong
Dankzij de stoomtreinritten bij een jubileumviering van het station in Dordrecht, is ‘Dordt in Stoom’ ontstaan. De stoomliefhebbers, de gebroeders van der Vorm, namen daarna het initiatief om te komen tot een stoomevenement in Dordrecht. Wat begon als een 1 daags stoomfeest op Koninginnedag, monde uit in een 3-daags stoomevenement waar zo’n 250.000 bezoekers op af komen. Nu al voor de 19
e keer!

Stoomtreinen
De stoomtreinen trekken liefhebber uit heel het land. Vooral het stuk langs het spaarbekken bij de Biesbosch is interessant, omdat daar geen bovenleiding is. Daar kunnen de mooiste plaatjes geschoten worden. Dit jaar rijden tussen het station Dordrecht CS en het speciale station ‘surfplas’ aan de Baanhoekweg (Biesbosch) de loc’s van de Stoom Stichting Nederland (SSN). Het zijn de 23 023 en de 01 10 75 met een 5-tal zitrijtuigen en 1 restauratie rijtuig. De stoomtrein staat telkens ong. 20 minuten stil alvorens aan de volgende pendelrit te beginnen.

Rotterdamse Tramweg Maatschappij (RTM)
Op de Baanhoekweg staat bij het Station ‘Surfplas’ de stoomloc 50 (1913) op een dieplader tentoongesteld. Wel onder stoom, dus de moeite van het bekijken waard! De RTM voerde in Dordrecht een dienstregeling met de paardentram uit tussen het Station en het Groothoofd. Deze verbinding stopte op 15-3-1919. Na 103 jaar is de RTM weer terug in Dordt!