Stoom- en ander historisch materiaal tijdens Dordt in Stoom 2024

Buiten Walevest

Deze nieuwe locatie biedt ruimte aan het ponton van de StoomrondjeDordt-pendel tussen binnenstad en de Kerkeplaat. Hier ligt ook de Merwestroom, een onderzoeksvaartuig van Rijkswaterstaat. Bovendien ligt hier de Koninklijke Marine met Zr.Ms. Luymes, een hydrologisch opneemvaartuig.

Wolwevershaven / Kruimeltjeskade

De Wolwevershaven is ingericht in de sfeer van de Kruimeltjeskade. Er komen stoommachines te staan zoals een klompenmachine en een door een stoommachine aangedreven maalmolen. Ook zijn er oude ambachten te zien. Figuranten maken het plaatje compleet. Ook aan de kinderen is gedacht. Zo kunnen ze meedoen met diverse oud-hollandse spelletjes of de aanwezige brandweermannen en vrouwen assisteren bij het blussen van de ‘Brand’.

‘t Vlak / Zalmvissers

Aan ‘t Vlak tussen de Wolwevershaven en Kuipershaven ligt een groep zalmdrijvers, dat zijn de vissersschepen van de Beneden-Rivieren. De meeste komen uit Woudrichem waar het Zalmdrijversmuseum is. Er worden demonstraties palingroken en visbakken gegeven.

Stoom & Licht

RONDOM WOLWEVERSHAVEN: ZATERDAGAVOND VANAF 21.30 UUR

Op zaterdagavond 25 mei ligt de Wolwevershaven vol met (Stoom-)boten. De schippers doen hun best om hun schepen feeëriek te verlichten. Op de Kuipershaven staan diverse verlichte machines. Een prima sfeer om lekker langs te wandelen en te genieten van een stoomfilm van Cinema de Witt op het zeil van een klipper.

Kuipershaven

Aan de Kuipershaven staan meerdere Workman’s Engines. Dat zij n de voorlopers van wat nu de (Diesel-) generatorsets zijn. Zij maken ook hun eigen verlichting.

Nieuwe Haven / Stoommarkt


Op zaterdag 25 en zondag 26 mei wordt een Stoommarkt georganiseerd op de Nieuwe Haven. Verschillende handelaren, maar ook oude ambachten presenteren hier hun vakwerk. Het assortiment bestaat onder meer uit oude, maritieme én stoomgerelateerde producten en er staan ook enkele bedrijven op zoek naar personeel.

Bolwerk / Merwekade / Otto Dickeplein

Op deze kade komt de bezoeker ogen en oren tekort. Stoom op het water, op het land en in de lucht (als iemand aan de fluit trekt natuurlijk!). Hier staan diverse stoommachines op groot formaat stationair te draaien en rij den vele schaalmodellen rond. Meestal door de trotse eigenaar zelf gebouwd. Voor kinderen zijn er op de kop van de Merwekade en het Bolwerk draaimolens en een waterbassin. Aan de kant van het Otto Dickeplein rijdt een stoomtreintje rond voor de kinderen. Hier vind je nog een waterbassin met modelboten. Voor de muzikale omlijsting zorgen de Shanty-koren die optreden op het podium. Zaterdag en zondag vindt hier de grote samenzang van 24 shantykoren plaats rond 11.40 u.

Riedijkshaven

In deze voormalige werkhaven, met aan de ene kant de gashouders van het Gemeentelijk Energiebedrijf en de andere kant de scheepswerf van Koopman, liggen nu diverse motorsleepboten, historische schepen, een vaartuig van de Genie en de Piet Hein, ooit een geschenk aan Juliana en Bernhard van het Nederlandsche volk.