Dordt in Stoom door de jaren heen (2)

1985

Samen met de Vereniging Stoomvaart, de Stoom Stichting Nederland en de Stoomwalsenclub Nederland ging het eerste evenement van start in het weekeinde voorafgaand aan Koninginnedag.

Omdat Oranjedag op dinsdag viel, was er maandag een pauze. Maar op 30 april 1985 schalden de stoomfluiten nabij het Groothoofd, op de Grote Markt en op het Dordtse station.

(foto >)

In het Dok van Straatman langs de Kuipershaven wordt een schroef van een stoomsleepboot bekeken, “ergens” in de stoomtijd. Gelukkig is het hijswerktuig, dankzij onbaatzuchtige stadsgenoten, behouden gebleven.
(Foto: Lekko).

Vanwege de aanstaande afbraak van de voormalige veelading aan de Markettenweg bedacht broer Jens dat het aardig zou zijn, om de stoomtreinen vanaf die plaats te laten vertrekken.
Het rangeren met de lange stoomtrein, waarvoor bijpassende rijtuigen speciaal uit Duitsland waren aangevoerd, dwars over het Dordtse emplacement, veroorzaakte de nodige hoofdbrekens bij de spoorwegen.

(< foto)

Zeer buitengewoon was deze originele Dordt-in-Stoomtrein op Koninginnedag 1985, opgenomen nabij de Noordendijk. Speciaal uit Duitsland waren zeven “Silberling”-rijtuigen opgehaald, omdat die samen met loc 65-018, destijds zo gereden hebben in Duitsland. Het nevelige weer maakte de sfeer van toen helemaal compleet …
(Foto: Jens van der Vorm).

(foto >)

De vlootschouw in 1985, met acht stoomboten verliep in een sneeuwjacht, afgewisseld met felle opklaringen die op velen een onuitwisbare indruk maakten. De stoomwalsen show op de Grote Markt trok duizenden bezoekers.
(Foto: Jens van der Vorm)

(< foto)

In 1985 kwam de stoomsleper Lauwerszee naar het evenement. Het karakteristieke scheepje, met de schoorsteen voor het stuurhuis, is helaas enkele jaren geleden gesloopt.
(Foto: Jens van der Vorm).

De bestuursleden en de Reddingsbrigade sjouwden zelf de dranghekken, plakten affiches en regelden tal van gratis diensten en materialen van bedrijven.
Jeugdige leden van de plaatselijke scoutingclubs bemanden de kassawagens.
Dordt in Stoom 1985 trok een verbijsterend aantal bezoekers.

(foto >)

Een bijzondere attractie was in 1985 en 1986 het kolen laden met hulp van een stoomkraan in de Wolwevershaven.
De kraan Boele 8 staat tegenwoordig in Hellevoetsluis; een ander exemplaar is bewaard gebleven in het Maritiem Buitenmuseum Leuvehaven te Rotterdam.
(Foto: Jens van der Vorm)

1986

De tweede keer Dordt in Stoom werd in een mei-weekeinde georganiseerd vanwege de betere weersomstandigheden.
De medewerking van de Gemeente Dordrecht verbeterde, omdat het evenement spontaan de grootste publiekstrekker in de stad bleek te zijn. Door bemiddeling kon zelfs een scheepslading kolen uit de partnerstad Recklinghausen worden verkregen. Dankzij fraai lenteweer werd Dordt in Stoom een groot succes.

(< foto)

Het gevaarte moest in 1986 nog wel even op een dekschuit worden gehesen met vriendelijke medewerking van Mammoet.
(Foto: coll. Dordt in Stoom)

lees verder >

Bedankt!

Dordt in Stoom 2022 is georganiseerd door de Stichting Dordt in Stoom en vooral mogelijk gemaakt met de steun van:

AA Lease
Ames
Bezemer Group Holland
Dordrecht Marketing
DuPont de Nemours
Jumbo food markt
Kooiman Marine Group
Mobi Groep bv
Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht
Rijnmond Logistics
Van der Wees
Koninklijke van Twist
Sponsor Zeehaven Bedrijf Dordrecht - Stevedores

Boskalis Baggerbedrijf
Dolderman
HVC Dordrecht
LGI Logistics Group Netherlands
Neptune Marine Services
Netwerk
Van der Straaten Aannemingsbedrijf
Waterbus/Blue Amigo


AESensors, Aksa Power Generation Europe, Baggerbedrijf De Boer, Bunkerstation Delta Dordrecht, Collé Rental & Sales, Duurzaamheidsfabriek, Hef en Hijs Dordrecht, Heijne Rijen, Horeca Binnenstad (Café Groothoofd, Café Rest. Jongepier, Downtown Dordrecht, Klandermuelen, Café Rest. Merz, Finn’s Dordrecht, Lef Dordrecht, Rest. ’t Magazijn, ’t Bevertje, Heeren van de Vis (markt), Erica Bloemenkraam, Harry’s Notenbar)), Krohne Altometer, Lexlab, Cinema The Movies Dordrecht, Noppen Loodgietersbedrijf, De Ruiter Staalkabel, Van Pelt Ontwikkelt, De Vries Werkendam, Zock Design, ZPress,

bedrijven, organisaties en privépersonen, die bijdragen aan de Shantymuziek, de Vlootschouw, de deelnemers aan de Vlootschouw en last but not least …

de Dordtse Reddingsbrigade, de vele vrijwilligers en de inwoners van de binnenstad die hun medewerking verlenen!