mobiel-nieuws2022-05-18T15:34:21+02:00
Dordt in Stoom menu

Interview met Marco Westland, voorzitter Dordt in Stoom, over de eerste Stoomlezing

Interview door Per Bos, stoomwebmaster met Marco Westland, voorzitter Dordt in stoom

Waarom een Stoomlezing?

Stoom heeft met kolen en later olie gezorgd voor een complete energietransformatie. Dat proces duurde meer dan een halve eeuw en er was ook toen veel weerstand tegen de verandering. Ik vroeg me af of we iets kunnen leren van die eerdere energietransities en kwam terecht bij historicus en stoomliefhebber Maarten van Rossem.

Je hebt het over de eerste Stoomlezing. Komen er meer dan?

Ik hoop het wel, want stoom is echt niet alleen nostalgie. Dat mag beslist blijven en daar ligt onze kracht, maar om het evenement te behouden lijkt het mij nuttig om Dordt in Stoom te plaatsen in het bredere begrip energie. Stoom is immers nog volop aanwezig in de procesindustrie en bijvoorbeeld in producten als stoomovens en stoomreinigers.

Denk je daar nieuwe sponsors te vinden?

Bedrijven sponsoren ons nu vooral omdat het evenement aandacht vestigt op techniek, heel belangrijk in onze maakregio. Bedrijven haken helaas ook af omdat ze een duurzamer imago nastreven. Om die sponsors te behouden is het goed om als evenement zelf die duurzaamheid bespreekbaar te maken.

Zijn er dan al bedrijven die daarop inhaken?

Jazeker en ze komen met aansprekende voorbeelden van energietransitie. Daarover hoor je te weinig en daar mogen we best trots op zijn en hoop uit putten dat we, ook al duurt het lang, de omslag naar CO2 neutraal kunnen maken.

Is er al een onderwerp voor de volgende Stoomlezing?

Nog niet, maar je kunt denken aan voedselbereiding waar heel veel stoom wordt gebruikt tot en met stoomturbines in energiecentrales. Voor al die sectoren moet het, door de Stoomlezingen, interessant blijven om een nostalgisch evenement als Dordt in Stoom te blijven sponsoren.

Stoomlezing over energietransities – 23 mei 2024

Ter gelegenheid van de 20e editie organiseert Dordt in Stoom een 

Stoomlezing
over energietransities

Donderdag 23 mei 2024, 19.30-21.20 u
Inloop vanaf 19.00 u
Netwerken vanaf 21.20 u

Locatie: ENERGIEHUIS, Machine 3
Noordendijk 148, 3311 RR Dordrecht


Toegangskaarten: € 12,50

Voor studenten/Dordtpas € 7,50

Bestel voor 18 mei HIER je toegangskaarten.

Deze Stoomlezing plaatst Dordt in Stoom in het kader van de huidige energietransitie. Gastspreker historicus en stoomliefhebber Prof. Dr. Maarten van Rossem trekt op zijn kenmerkende wijze lering uit eerdere energietransities. Die van windmolens naar stoom duurde 70 jaar!

Aan de hand van inspirerende en hoopgevende voorbeelden uit onze regio gaat een panel van ervaringsdeskundigen in op vragen uit de zaal.

Wethouder Burggraaf deelt zijn leerpunten, zijn we al een beetje “op stoom” qua energietransitie in de Drechtsteden? Aansluitend is er tijd voor netwerken.

(Klik voor vergroting)

De Stoomlezing is bedoeld voor vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in de Drechtsteden, waaronder (potentiële) sponsoren van Dordt in Stoom, de diverse overheden, maar ook deelnemers aan het evenement, de vrijwilligers van Dordt in Stoom, studenten van relevante opleidingen en bezoekers van Dordt in Stoom. De organisatie van het evenement is tot stand gekomen met medewerking van Deal Drechtsteden.

< Klik en vergroot het programma

Voor meer informatie:

Marco Westland
voorzitter Dordt in Stoom
marcowestland@dordtinstoom.nl

Modelbouwshow Dordt in Stoom 2024

Modelbouwshow Dordt in Stoom 2024

Modelbouwshow

De hal van Stadsbeheer gemeente Dordrecht aan de Kerkeplaat staat op zaterdag 25 en zondag 26 mei 2024 over een oppervlakte van ruim 1500 m2 weer gevuld met een schitterend aanbod van modeltreinbanen in N-HO-Z-LGB spoor uit binnen-en buitenland, werkende kermisattracties, natuurgetrouwe diorama’s, miniatuur stoommachines, een stoomauto, hijskranen, vrachtauto’s, trams, boten tot en met ware kunstwerken van Legosteentjes.

Het is de organisatie wederom gelukt om prachtige juweeltjes in miniatuur bijeen te brengen om voor dit unieke stoomevenement wederom een bijzondere “halte” te zijn in het inmiddels traditionele Stoomrondje.

Na het bezoeken van deze Modelbouwshow-halte kunnen bezoekers hun Stoomrondje per stoomboot vervolgen via de aangrenzende rivier Beneden Merwede richting Stoommarkt in de binnenstad van Dordrecht of andersom met de veteraan autobus naar halte Baanhoek om de weg via het spoor met de stoomtrein naar Dordrecht CS te vervolgen.

Steun Dordt in Stoom met uw (kleine) donatie!
Go to Top