Video: RTVDordrecht/Youtube

Bron: RTVDordrecht, link
door Ylva Verbeek | 17 mei 2024 15:58 | Aangepast op 17 mei 2024 15:58

Stoomtreinen, boten en oude ambachten: alles aan Dordt in Stoom neemt je mee in het verleden. Toch gaat ook dit evenement met z’n tijd mee. In de eerste ‘stoomlezing’ is Maarten van Rossem volgende week te gast om te spreken over energietransities. “Daarmee maak je dat nostalgische evenement toch meer van deze tijd.”

Voorafgaand aan het evenement Dordt In Stoom spreekt historicus én stoomliefhebber Maarten van Rossem over lessen uit het verleden. En die lessen zijn welkom. “De overgangen van energiegebruik gingen niet altijd zonder slag of stoot¨, zegt Marco Westland, voorzitter van Dordt In Stoom. Ter illustratie: de stap van molens die machines aandreven naar stoomaangestuurde apparaten duurde zeventig jaar.

Inmiddels zijn we beland bij alweer de derde energietransitie, een belangrijke overgang van gebruik van energie. Ooit ging dat van wind naar stoom, toen van stoom naar fossiele energie. En nu dus steeds meer naar duurzame energiebronnen.

Met de tijd mee
Die hang naar duurzaamheid zorgt er ook voor dat de sponsors van Dordt In Stoom kritischer kijken naar de samenwerking. Volgens de voorzitter geven zij aan dat het evenement misschien niet meer in hun ideale plaatje past. “Daarom bewegen wij mee en stellen wij duurzaamheid zelf aan de orde.” Aan de andere kant zijn er al veel bedrijven uit onze regio goed op weg. “En die willen we een podium geven”, besluit Westland.

De stoomlezing vindt plaats op 23 mei. De dag erna begint Dordt In Stoom en dit evenement kun je tot en met 26 mei bezoeken.