Na lange afwezigheid dit jaar zal er weer een vaartuig van de Koninklijke Marine, vanwege haar diepgang buitenop een ponton van sponsor Muller Dordrecht afmeren, ditmaal aan de Buiten Walevest bij het vertrek- en aankomstpunt van de pendelvaart van en naar de Modelbouwshow, onderdeel van het Stoomrondje Dordt.

Zr.Ms. Luymes is vernoemd naar Johan Luymes, geboren in 1869 in Den Haag. In de jaren 1914-1934 kreeg hij internationale bekendheid als chef van de Afdeling Hydrografie.

De hoofdtaak van hydrografische opnemingsvaartuigen is het in kaart brengen van veranderingen in de zeebodem en de vaarwegen daarin. De marine doet dit in het Nederlands continentale plat en ook rond de Nederlandse Antillen en Aruba.

De schepen zijn uitgerust met geavanceerde opnamesystemen. Met specialistische software worden onder meer GPS- en sonargegevens gecombineerd. Daarmee maakt de dienst gedetailleerde zeekaarten. Om ondiepe wateren in kaart te brengen hebben de “Luymes” en zusterschip “Snellius” een mobiel hydrografisch pakket aan boord. Dit is een pakket met een compact model van de sensoren dat op kleinere rubberboten kan worden gemonteerd, zodat de dienst bijna overal kan opnemen.
Naast zeekaarten voor civiel en militair gebruik, wordt de dienst ook tijdens militaire operaties ingezet. Zo kan zij bepalen welk deel van een kuststrook zich bijvoorbeeld het beste leent voor een amfibische landing of evacuatie. De opnemingsvaartuigen worden voortgestuwd door elektromotoren. De elektriciteit komt van Caterpillar Acert 1240 KW (1564Pk) dieselgeneratoren. Deze voorzien ook het z.g. “hotelbedrijf” aan boord van elektriciteit.

Lengte: 81,4 mtr
Breedte: 123,1 mtr
Diepgang: 4,5 mtr
Voortstuwing: 1240 Kilowatt (Dieselelektrisch)
Snelheid: 12 knopen
Waterverplaatsing: 1912 ton
Bemanning: 23 man (gemiddeld)
In dienst sinds: 2004
Navo-aanduiding: A803