Waardenburgs visserskoor

Hoe komt een Shantykorenfestival terecht bij Dordt in Stoom? Kees: “Het Zeemanskoor De Kleine Jantjes uit Dordrecht stond bij het 50-jarig jubileum van de zeilvereniging ZD&O een aardig bekkie te galmen over zee, water en vrouwen. De voorzitter van Dordt in Stoom zingt ook in dat koor en ik was toen zijn dirigent. Ik liep al een tijdje mee en vanaf 2006 mocht ik de samenzang met alle koren organiseren op het Otto Dickeplein. Nadat Piet Visser kwam te overlijden vroeg Marco of ik voortaan het festival wilde verzorgen. Dit beantwoordt gelijk de vraag waarom De Kleine Jantjes vanaf het begin altijd op het podium staan te galmen. Dit is een voorrecht dat zij hebben.

Vanaf 2012 hebben Mieke en ik ons elke 2 jaar gestort op het kiezen van gemiddeld 25 koren uit de soms wel 70 die zich aanmeldden om mee te mogen doen. Die selectie maken was niet altijd eenvoudig en ik moet zeggen het is een hele organisatie en je moet een brede rug hebben waar veel vanaf kan glijden. Het selecteren gaat altijd volgens vastgestelde criteria en ook fair, we lieten bijna alle koren wel een keer komen. Het Shantyfestival is eigenlijk al een evenement op zich en geeft aan het stoomfeest een gezellig en vrolijk tintje. Mieke en ik hebben dit samen met veel plezier gedaan, maar 2024 is de laatste keer. Dordt in Stoom was heel blij met ons, maar door het organiseren hier kreeg ik ook landelijke bekendheid. Ik ben zowel als dirigent, accordeonist en jurylid bij menig festival aanwezig. Mieke en ik kijken ook nu weer uit naar de editie van 2024 waar 24 koren uit verschillende provincies hun muzikale noten weer over Dordrecht laten klinken.

Shantykoren

Uit het hele land van Noord tot Zuid zijn ze geweest. Ook dit jaar is een aantal koren voor het eerst hier, maar er zijn ook koren die al meerdere keren hun muzikale bijdragen hebben geleverd. Erg blij ben ik met de koorleden, die hun medewerking verlenen om de hele dag het geluid op de podia te verzorgen, zodat ik daar geen omkijken naar heb. Ik hoop dat het opnieuw een mooi muzikaal feest is, waar heel veel mensen genieten van de combinatie stoomfluiten en shantykoren. Ik wil speciaal Mieke en ook Dordt in Stoom en alle sponsoren bedanken, die dit allemaal mogelijk maken.