Hoe kwamen jullie bij Dordt in Stoom?

Wim: “Maurice Persijn, die in de Dordtse Reddingsbrigade zat (nu bij KNRM) en net als ik ook bij de politie werkt, heeft mijn naam laten vallen. Ik heb als hobby modelbouwen en ben er in 2018 ingerold. De organisatie van Dordt in Stoom is, net als in mijn werk, een groep teamplayers. Je helpt elkaar en zet samen een prachtige prestatie neer, waar altijd veel mensen naar uitkijken. Toen Jan van Woensel moest stoppen mocht ik het in 2020 overnemen en heb al snel mijn vrouw Dia gevraagd te helpen. Door Corona ging die editie niet door, maar door alle voorbereidingen waren wij al ingewerkt. Bij de start in 2022 stonden we er alleen voor en hebben we even stilgestaan bij het overlijden van Jan”.

Hoe zet je zo’n modelbouwshow neer?

MontereauWim: “De voorbereidingen komen neer op het vrij krijgen van de hal van de gemeente. De samenwerking met de beheerders is werkelijk fenomenaal! En dan gewoon gaan! Voor een politiemensen als Dia en ik is dat niet veel anders dan in ons werkzame leven. Politiemensen kunnen een stier laten kalveren is het gezegde. Nee, er is een draaiboek en een lijst van deelnemers, maar samen met Dia gaan we ook allerlei beurzen af zoals On Tracks en de Broodfabriek om weer wat nieuws te vinden”. Dia: “Zo vonden we de Traumanlage of Droomvlucht uit Duitsland. Het is mooi om verschillende vormen van modelbouw te laten zien”. Wim: “Zo kwamen we ook Jean Yves Page, een Franse modelbouwer tegen, die het Viaduc du Viaur heeft nagebouwd met allerlei zelfgemaakt of vermaakt materiaal. Prachtig! Dit jaar komt hij met het Viaduc du Claps en brug over de Drôme. Een deel is al af en een deel nog in de maak, zodat bezoekers een idee krijgen hoe dat modelbouwen gaat”.

Dia: “Het is heel fijn om zoveel hartverwarmende reacties te krijgen van deelnemers. Ze komen graag terug!”. Wim: “Niet zo gek omdat we altijd bij iedereen langsgaan met de koffiekar en tijd nemen voor een praatje. Maar dit is wel onze laatste keer. Het is een fantastische ervaring geweest voor ons allebei, maar zijn ook niet zo nieuw meer. Gelukkig hebben we in Hans Bos en Jan Akerboom al jongere opvolgers gevonden, die lopen nu mee en gaan het in 2026 overnemen.