Dordrecht aan het water

Hollands oudste stad ligt aan brede rivieren en vormt daarmee het decor van Dordt in Stoom. Honderden monumenten en de historische havens zorgen samen met het evenement voor een geweldige sfeer. Tijdens Dordt in Stoom komt u al veel mooie plekjes van Dordrecht tegen, maar Dordrecht heeft nog veel meer te bieden. Wandel of vaar door de stad, bezoek de Grote Kerk, dwaal rond in museum Huis van Gijn, bewonder de schilderijen van Hollandse meesters in het Dordrechts Museum en kijk uw ogen uit in de vele kunst-en antiekwinkels.

Havens en rivieren
Dordrecht heeft geen grachten maar havens, die vanaf de dertiende eeuw ontstonden door de bloeiende handel. Dordrecht ligt aan een kruising van rivieren. Een prachtig uitzicht hierop heeft u op het Groothoofd waar u op vrijdagavond de opening van Dordt in Stoom mee kunt maken met de indrukwekkende Vlootschouw. Op dit drierivierenpunt vindt u ook een van de overgebleven stadspoorten, de monumentale Groothoofdspoort die toegang geeft tot de oude binnenstad.

Dordtse FluisterbootMonumentale binnenstad
De rijke historie van Dordrecht is met iedere stap die u zet terug te zien met de bijna duizend monumenten die zich in de binnenstad bevinden. De oorsprong van gebouwen als de Grote Kerk, het Stadhuis en Het Hof ligt in de dertiende en veertiende eeuw. Kijk, wanneer de kinderen spelen op de Kruimeltjeskade, ook eens omhoog want langs de havens verrezen in de zeventiende en achttiende eeuw koopmanswoningen en pakhuizen, die ook nu nog onlosmakelijk het straatbeeld bepalen.

Verbazingwekkend mooi
Tijdens het slenteren over de Stoommarkt even toe aan iets anders? Loop dan het Huis van Gijn aan de Nieuwe Haven niet voorbij! Het Huis van Gijn heeft originele stijlkamers en een collectie kunstvoorwerpen die Simon van Gijn verzamelde in zijn vroegere woonhuis aan de Nieuwe Haven, nu een museum.

Bent u een echte kunstliefhebber? In het Dordts Patriciërshuis komt u erachter hoe een welgestelde familie in de achttiende eeuw leefde.

Dordrecht SchefferspleinterrassenGenieten op één van de vele terrassen.
Na het bezichtigen van de verschillende stoomlocomotieven en stoomschepen toe aan wat ontspanning? Ook dat kan in Dordrecht. Voor een gezellige avond dineren heeft Dordrecht vele smaken te bieden, van sfeervol eetcafé tot modern restaurant en van Japanse sushi tot oer-Hollandse kost. In de zomermaanden is het tevens gezellig om een drankje te doen op één van de vele terrassen. Misschien geniet u tijdens Dordt in stoom al van een terrasje op het Groothoofd, waar u muzikaal vermaakt wordt door verschillende shantykoren. In het centrum vindt u daarnaast nog vele andere restaurants en cafés waar u terecht kunt voor een gezellig hapje of drankje, waaronder hét terrassenplein van de stad; het Scheffersplein.

Evenementenstad
Dordrecht is een levendige stad met kleurrijke en verrassend gezellige evenementen waarvan Dordt in Stoom een goed voorbeeld is. Niet voor niets is Dordrecht al meerdere keren verkozen tot Evenementenstad van het jaar.
De grootste en meest kenmerkende evenementen voor de stad zijn, naast Dordt in Stoom, de Dordtse Boekenmarkt, het Big Rivers Festival, de Open Monumentendagen, het Bachfestival Dordrecht, het Sinterklaashuis en de Kerstmarkt Dordrecht.

Alle informatie over Dordrecht en haar evenementen is terug te vinden op www.vvvdordrecht.nl en www.centrumdordrecht.nl.

Dordtse Boekenmarkt

Bedankt!

Dordt in Stoom 2022 is georganiseerd door de Stichting Dordt in Stoom en vooral mogelijk gemaakt met de steun van:

AA Lease
Ames
Bezemer Group Holland
Dordrecht Marketing
DuPont de Nemours
Jumbo food markt
Kooiman Marine Group
Mobi Groep bv
Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht
Rijnmond Logistics
Van der Wees
Koninklijke van Twist
Sponsor Zeehaven Bedrijf Dordrecht - Stevedores

Boskalis Baggerbedrijf
Dolderman
HVC Dordrecht
LGI Logistics Group Netherlands
Neptune Marine Services
Netwerk
Van der Straaten Aannemingsbedrijf
Waterbus/Blue Amigo


AESensors, Aksa Power Generation Europe, Baggerbedrijf De Boer, Bunkerstation Delta Dordrecht, Collé Rental & Sales, Duurzaamheidsfabriek, Hef en Hijs Dordrecht, Heijne Rijen, Horeca Binnenstad (Café Groothoofd, Café Rest. Jongepier, Downtown Dordrecht, Klandermuelen, Café Rest. Merz, Finn’s Dordrecht, Lef Dordrecht, Rest. ’t Magazijn, ’t Bevertje, Heeren van de Vis (markt), Erica Bloemenkraam, Harry’s Notenbar)), Krohne Altometer, Lexlab, Cinema The Movies Dordrecht, Noppen Loodgietersbedrijf, De Ruiter Staalkabel, Van Pelt Ontwikkelt, De Vries Werkendam, Zock Design, ZPress,

bedrijven, organisaties en privépersonen, die bijdragen aan de Shantymuziek, de Vlootschouw, de deelnemers aan de Vlootschouw en last but not least …

de Dordtse Reddingsbrigade, de vele vrijwilligers en de inwoners van de binnenstad die hun medewerking verlenen!