Dordt in Stoom door de jaren heen (5)

(foto >)

Voor veel treinliefhebbers zeer opmerkelijk heeft op 20 mei 1990 voor de laatste keer NS-dieselloc 2501 in ons land gereden.
En dan nog wel bij Dordt in Stoom…
Hoewel de organisatoren onbetwist een voorkeur hebben voor stoom, was dit de eerste voorzichtige poging om besloten reizigersvervoer op een gesloten stukje spoorlijn langs de Baanhoekweg te verrichten. Dat ging allemaal goed en sinds die tijd pendelen er elke twee jaar weer treinen tussen Dupont en de Kolenhaven De foto is genomen bij het spaarbekken nabij de Baanhoekweg.
(Foto: Jens van der Vorm)

De traditionele vlootschouw, georganiseerd door Andre Wijbenga en Marco Westland, wordt een vast onderdeel van het evenement op de vrijdagavond.
Vanaf 1993 komt Zwijndrechter Piet Visser het bestuur versterken en neemt de coördinatie van de “Pieter Boele” op zich …

(< foto)

Ook een zeldzame gast was de Belgische stoomboot Succes uit Maasbracht, die twee keer bij Dordt in Stoom is geweest Het schip ligt sindsdien roerloos in Antwerpen. Het is de enige Belgische stoomboot die nog bestaat.
(Foto: Jens van der Vorm)

De groei van het evenement brengt ook steeds hogere kosten met zich mee. Omdat het publiek gratis toegang heeft (kijken kost niets, meevaren of meerijden kan via het Stoomrondje Dordt) wordt binnen het bestuur een Sponsorcommissie gevormd. Dit gezelschap krijgt de uitdaging om voldoende middelen te organiseren voor het evenement. Ruim de helft van de kosten wordt door het bedrijfsleven bijeengebracht. Een deel bestaat uit bezoekersopbrengsten en een deel komt via subsidie van de Gemeente Dordrecht op tafel.

(foto >)

Twee Dockyard-stoomslepers in actie met de graanelevator 19, afkomstig van het Maritiem Buitenmuseum Leuvehaven te Rotterdam. Dit zeldzame beeld van stoomslepers, die bezig zijn met hun oorspronkelijke werk, is soms nog te zien bij de vlootschouw van Dordt in Stoom.
(Foto: Jens van der Vorm)

In de sponsorcommissie van Dordt in Stoom spelen Marco Westland, Jacky en Piet Bos, Piet Visser en Ebe Nouwen de hoofdrollen. Het secretariaat wordt terzijde gestaan door de onvermoeibare Jacky Bos en Patricia Robijns. Daardoor is het plan geboren om een apart gemeentelijk Evenementenbureau als ondersteunende organisatie op te richten. Medio 2001 werd dat gerealiseerd.

De doelstelling van de Stichting Dordt in Stoom blijft;

  • het publiek kennis te laten maken met de oude stoomtechniek die voorheen zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de stad
  • de historische kwaliteit in de binnenstad van Dordrecht door middel van stoom onder de aandacht van het publiek te brengen.

(foto >)

Gedurende enkele jaren was de Stichting Dordt in Stoom eigenaar van een heuse spoorwagon. Rijtuig A7704 was overgenomen van de Stoom Stichting Nederland en werd gestald op het terrein van de spoorbielzenfabriek nabij de Mijlweg. Onder bezielende leiding van Jan van Woensel is dit rijtuig van het type Plan D, uit 1950, geconserveerd. Op de foto wordt Jan terzijde gestaan door Henk Brits, Folkert Bijl en Jens van der Vorm. Een week voordat ze werd overgedragen aan de Veluwsche Stoomtrein Mij in Beekbergen, gooiden onbekenden alle ruiten in. Samen met twee goederenwagons kwam de VSM het materieel ophalen. Sindsdien staat ze in Beekbergen te wachten op restauratie.
Later organiseerde Jan van Woensel een overcomplete Esso-olietrein voor de VSM, bestaande uit zeven wagons. Daaronder waren de laatste exemplaren van het Amerikaanse leger, die in 1944 naar ons land zijn gebracht. Omdat het niet de bedoeling was dat de Stichting Dordt in Stoom een eigen spoorwegbedrijf zou gaan beginnen, concentreert Jan zich nu helemaal op miniatuurtreintjes.
(Foto: Jens van der Vorm)

Gemiddeld komen ongeveer 200.000 mensen naar Dordt in Stoom. De wisselende weersomstandigheden hebben daarop, zo is ondervonden, weinig invloed.
Dordt in Stoom blijft overwegend vrijwilligerswerk. Ruim 700 mensen verlenen tijdens de manifestatie in hun vrije tijd hun onmisbare medewerking.

(< foto)

Dordtenaar Rob Nabarro organiseert van begin af aan alle veteraan-autobussen, die tijdens het evenement de bezoekers vervoeren.
Het beeld van een prachtige Zwitserse postbus voor het Dordtse station is dan ook elke twee jaar dankzij Rob te bewonderen.
(Foto: coll. Dordt in Stoom)

lees verder >