Dordt in Stoom door de jaren heen (4)

(foto >)

Een prachtige foto van de Wolwevershaven in mei 1988. Waar ter wereld kun je zo’n plaatje maken als ware het een tijdmachine in Dordrecht.
(Foto: VVV Dordrecht)

Bezoekers konden nu kiezen om over het Wantij danwel via een trein langs de Baanhoekweg met aansluiting op stoomboten vanuit de Kolenhaven verder te varen naar de binnenstad.

(< foto)

Dordt in Stoom 1992. Stoomboten en stoomwalsen in de Wolwevershaven. Alleen de speedboot bewijst de tijd.
(Foto: Marco Westland)

(foto >)

Dordt in Stoom 1992, met als speciale gast de Elbe-stoomsleper Nordstern uit Brandenburg.
(Foto: Marco Westland)

Gelijktijdig organiseerde de electriciteitscentrale aan de Kerkeplaat een open huis. Veteraan-autobussen vervingen inmiddels de paardentram, om voldoende capaciteit te kunnen bieden binnen het “Stoomrondje Dordt”.

(< foto)

Kijk, dit is geen stoomwals maar een stoomtractor op de Merwekade tijdens Dordt in Stoom 1994.
(Foto: Coll. Dordt in Stoom)

1990, 1992, 1994, 1996, 1998, 2000

 Het evenement krijgt een vaste plaats bij de grotere Nederlandse publieks-manifestaties. Een Russische stoomijsbreker van een Canadese eigenaar, een Noorse stoom-walvisjager, een gigantische Duitse stoomijsbreker, de Engelse TID 172, de enorme stoomvrachtboot Shieldhall en de complete Nederlandse stoomvloot vonden hun weg naar Dordt.

(foto >)

Heel bijzonder was het verslepen van de stoom-mijnenjager Abraham Crijnssen uit Rotterdam door twee stoomslepers in 1988. Het oude marineschip is mede door de aandacht die getrokken werd door het verslep en naar Dordt, behouden gebleven en tegenwoordig te zien in het marinemusem te Den Helder.
(Foto: Jens van der Vorm)

De val van de Berlijnse muur bracht in 1992 zelfs een voorheen Oost-Duitse stoomsleepboot naar Dordt. Om de enorme toestroom van bezoekers te kunnen opvangen, kwam er een extra spoor-verbinding tussen de Merwehal en de Kolenhaven tot stand …
Doordat de Merwehal niet langer beschikbaar was voor tentoonstellingen, organiseert bestuurslid Jan van Woensel de modelbouwshow in de busremise aan de Baanhoekweg. Het terrein achter de oude energiecentrale aan de Noordendijk wordt gebruikt om de tientallen stoommachines te laten overnachten, samen met hun bemanningen, diepladers, caravans en brandstoffen. De organisatie van de mobiele stoom was in handen van Rob van Deventer en zijn echtgenote.

(< foto)
De Engelse TID 172 is een trouwe gast. Bij de meeste Dordt in Stoom’s komt ze helemaal uit Harwich. Als er niet te hoge golven zijn, tenminste … De sleper is gebouwd in de Tweede Wereldoorlog en diende met name voor het verslepen van de kunstmatige havens naar de stranden van Normandie.
(Foto: Jens van der Vorm)

lees verder >