Nieuws 2017-05-19T11:20:52+00:00

Nieuws

Dordt in Stoom 2018 op 25, 26 en 27 mei 2018

In mei 2018 wordt voor de 18e keer AD DORDT IN STOOM, het omvangrijkste stoomevenement in Europa in Dordrecht, gehouden.

Vrijdagavond

 • opening van AD DORDT IN STOOM met Vlootschouw

Zaterdagavond

 • Stoom & Licht

Zaterdag en zondag

 • Optredens Shantykoren
 • Stoomtrein rondritten
 • Stoomschepen en -boten bezichtiging en rondvaarten
 • Bezichtiging van stoom-machines, -walsen en -trekkers, schaalmodel stoom-walsen en -trekkers, stoombrandspuiten, -orgel, -auto’s en een brandweerauto
 • Kruimeltjeskade
 • Stoommarkt
 • Modelbouwshow
 • Zalmdrijvers
 • Waterbassins
 • Oldtimertrucks
 • Oldtimerbus rondritten
 • Kinderaatracties: draaimolens, stoomtreintjes

Foto’s Stoommarkt + Stoomparade zondag 29 mei

Foto’s: Stichting Dordt in Stoom – Per en Robin Bos

Foto’s zondag 29 mei

Foto’s: Stichting Dordt in Stoom – Per en Robin Bos

Foto’s Stoom & Licht zaterdag 28 mei

Foto’s: Stichting Dordt in Stoom – Per en Robin Bos

Foto’s zaterdag 28 mei

Foto’s: Stichting Dordt in Stoom – Per en Robin Bos

Foto’s vrijdag 27 mei Vlootschouw 2016

Foto’s: Stichting Dordt in Stoom – Per Bos vanaf de Fraternita van Imbarcazione Barone.

VIC 96 gearriveerd in Dordrecht

De VIC 96 ligt momenteel aan de Buitenwalevest. De kolengestookte Clyde Puffer ‘’VIC 96’’ opent de Vlootschouw van Dordt in Stoom. Het voer net als 200 jaar geleden de ‘Defiance’ vanuit Engeland via Veere naar Dordrecht. Dordt in Stoom herdenkt hiermee 200 jaar stoom op het water in Nederland. De “ViC96” werd in 1945 gebouwd naar het beproefde model van deze meestal aan de rivier Clyde gebouwde kustvaarders. De Victualling Inshore Craft werden jarenlang ingezet om de vele eilanden rond Groot Brittanië te bevoorraden.

Meer info: http://www.vic96.co.uk

Een kijkje achter de schermen van Dordt in Stoom met Marco Westland – za 28 mei 10-12 u in de Stadsbibliotheek

Een bijzonder kijkje achter de schermen van festival Dordt in Stoom

Omdat deze ‘Koffie met..’ precies valt in het Dordt in Stoom weekend is Marco Westland dit keer te gast. Hij is mede-oprichter en voorzitter van Stichting Dordt in Stoom en geeft een bijzonder kijkje achter de schermen van het festival. Wat komt er allemaal kijken bij de voorbereidingen en organisatie van dit grote stoomevenement? Vanaf 10.00 uur staat de koffie met wat lekkers klaar.

Tijdens het weekend van Dordt in Stoom zal er in de Blauwe Kamer een kleine tentoonstelling over 200 jaar stoom op het water in Nederland te zien zijn.

Dordt in Stoom is een groot internationaal driedaags stoomevenement dat om het jaar plaatsvindt in de Dordtse binnenstad en op andere delen van het Eiland van Dordrecht.

Programma:
10.00-10.30 uur: inloop koffie met wat lekkers
10.30-11.30 uur: presentatie
11.30-12.00 uur: napraten

Praktische informatie
Datum: vrijdag 27 mei
Tijd: 10.30 – 12.00 uur (inloop vanaf 10.00 uur)
Locatie: De Blauwe Kamer van Stadsbibliotheek Dordrecht
Voor wie: iedereen
Prijs: gratis

Technieklab XL: Robots, de 4e industriële revolutie – za 28 mei 10-16u in Stadsbibliotheek

Inloopdag voor alle leeftijden rondom robotica door LeXlab

Op zaterdag 28 mei van 10.00-16.00 uur wordt de Blauwe Kamer in de Stadsbibliotheek opnieuw ingericht als een open technieklab. Deze keer staat het thema robots, oftewel de 4e industriële revolutie centraal. Organisator LeXlab sluit hiermee aan bij het festival Dordt in Stoom dat gelijktijdig plaatsvindt. De uitvinding van stoommachines is immers aanleiding voor de 1e industriële revolutie. Op dit moment voorspellen trendwatchers een 4e industriële revolutie, waarin robots onderdeel worden van het dagelijks leven.

Wat kun je zoal verwachten tijden deze middag?

 • Demonstratie en uitleg over de mecanoidrobot
 • Bezoekers kunnen aan de slag met de Ozobot, een robot die je kunt programmeren met viltstiften
 • Aan de slag met Mbots, bestuurbare robotjes die je kunt programmeren vanaf de laptop.

Deze dag wordt georganiseerd door LeXlab en de Bibliotheek AanZet in het kader van de techniekweek. LeXlab is onderdeel van de duurzaamheidsfabriek. Dit is de derde editie van het technieklab, vorige edities stonden in het teken van 3Dprinting en Recycling. De Bibliotheek en LeXlab overwegen de succesvolle serie voort te zetten na de zomervakantie.

Praktische informatie
Datum: zaterdag 28 mei
Tijd: 10.00 – 16.00 uur
Locatie: De Blauwe Kamer van Stadsbibliotheek Dordrecht
Prijs: gratis. Er is de hele dag door vrije inloop.

De VIC96 in Veere

vic96_veere1Kapitein Derek Gransden is verheugd over de grote belangstelling voor zijn VIC96 bij “Veere in Stoom”. Maandag naar Zierikzee en dan naar Dordt in Stoom.

Foto’s: Mary Westland

Stoompakketboot VIC96 uit Engeland gearriveerd in Veere

De “VIC96”, een kolengestookte coaster uit Engeland, is gearriveerd in Veere. Daar werden kolen gebunkerd, waarna de reis werd voortgezet richting Dordrecht. De “VIC96” zal op vrijdag 27 mei a.s. voorop varen in de Vlootschouw.

Dordt in Stoom herdenkt 200 jaar stoom op het water. Op 10 mei 1816 meerde de kolengestookte StoomPakketboot “Defiance”, het eerste stoomschip in Nederland, uit Engeland af in Veere.

Ecover vist drijfplastic op tijdens Dordt in Stoom

ecoverbootjeHet evenement is voor Ecover de aftrap van een landelijke tour om plastic uit het water te vissen. De producent van ecologische was- en schoonmaakmiddelen gaat de Nederlandse vaarwegen af om mensen bewust te maken van de vervuiling die leidt tot de plasticsoep op zeeën en oceanen. Het drijfplastic dat ondertussen wordt opgevist zal Ecover gebruiken voor een nieuwe fles voor afwasmiddel.
Albert Heijn steunt het initiatief en verkoopt in het najaar de limited edition met de speciale recycled Ecover-verpakking.

Enthousiastelingen kunnen meevaren op de boot.
Opgeven via www.ikvismee.nl

Boekdruk museum op Kruimeltjeskade

BoekdrukmuseumOp deze editie van Dordt in Stoom is weer een Kruimeltjeskade ingericht. Hier worden diverse oude ambachten gedemonstreerd.
Heel bijzonder is het Boekdruk Museum Dordrecht. Met vier hoogdrukpersen lijkt het of je bent beland in een drukkerij van begin vorige eeuw.
Stalen persen, inkt, papier, cliche’s en handkracht, het was allemaal nodig om drukwerk te maken in die tijd. Als u van de Aardappelmarkt naar de Wolwevershaven loopt komt u de drukkerij van het Boekdruk Museum tegen op het Vlak.

Vijf Stoomauto’s verbinden centrum met Dordt in Stoom

Op zaterdag 28 en zondag 29 mei 2016 zullen 5 stoomauto’s de verbinding tussen het centrum van Dordrecht en het evenement “Dordt in Stoom” verzorgen. De, uit Engeland afkomstige, auto’s pikken op diverse plekken in het centrum passagiers op. De komst van deze auto’s is mede mogelijk gemaakt door de centrum winkeliers.

Kruimeltjeskade

De herstel werkzaamheden op de Wolwevershaven aan de kade, die op het moment van Dordt in Stoom bezig zijn, worden ingepast in de sfeer van de Kruimeltjeskade.
Zo komt er een heistelling, die begin vorige eeuw gebruikt werd, bij de bouwput te staan en zullen er demonstraties mee gegeven worden.

Een zandscheepje zal tijdens Dordt in Stoom afmeren bij de bouwput en daar demonstraties geven. Stratenmakers zullen de weg bestraten en wasvrouwen zullen de werkkleren van de arbeiders wassen. Kortom alles rondom de bouwput zal de sfeer van de Kruimeltjeskade hebben. De rest van de Wolwevershaven zal zoals gebruikelijk ook weer worden ingericht als Kruimeltjeskade.

Stoommarkt op de Nieuwe Haven

DIS stoommarktOp zaterdag 28 en zondag 29 mei wordt er wederom een Stoommarkt georganiseerd. De hele Nieuwe Haven wordt ingericht met marktkramen. Verschillende handelaren, maar ook oude ambachten presenteren tijdens Dordt in Stoom hun vakwerk. Het assortiment bestaat uit oude, maritieme én stoomgerelateerde producten, maar ook het beschilderen van Oesterschelpen behoort tot de mogelijkheden!

Kinderattracties tijdens Dordt in Stoom

draaimolenDraaimolens
Een paarden en een bootjesmolen op de Merwekade.

Oud Hollandse Kinderspelen
De Wolwevershaven wordt tijdens Dordt in Stoom omgedoopt naar de Kruimeltjeskade. Bij Kruimeltje hoort het blikgooien, wat afgeleid is van het ingooien van ramen, en andere Oud-Hollandse spelletjes. Er zijn acht Oud-Hollandse kinderspelletjes uitgezet op de kade.

DSC_1103Stoomtreintjes
Op diverse plekken op de Merwekade en het Noorderhoofd rijden treintjes, stoomtreinen maar dan klein om op i.p.v. in te zitten. Maak een ritje mee.